petak, 22. lipnja 2012.

Dear FIFA...

Jedno od najodvratnijih stvari koje mogu vidit na nogometnom travnjaku jest simuliranje.

Da li itkoga to zivcira?
Da li itko trazi nacina da se to nekako sankcionira i svede na minimum?
Ocito ne!
Jel da ljudi imaju problema sa tim vjerojatno bi izmislili nesto da igraci izgubu naviku dramaticnog pada nakon nekog minornog dodira suparnickog igraca.

Pa lezi, pa jauce, pa se okrece, kao da je izgubija nogu, pa sepa, pa malo poskakuje, i kad izadje izvan terena, odjedanput magicno ozdravi... Nekad pomislim da bi tribalo sve bolesne ljude voditi na rub nogometnog igralista, pa bi mozda i oni iznenada ozdravili?! Rub terena bi trebao postati sveto mjesto za sve ljude. Ta moc je jednostavno pre jaka, i moja predpostavka je da jacina oporavka igraca, proporcionalno ovisna o kolicini pive kolko popiju uz taj sami dio...

Dosta sale... Idemo ozbiljno...
Kako rjesit taj problem simuliranja? Federacija to pokusava sredit tako da daje zute kartone simulirajucem igracu,ako to sudac primjeti. No problem je sta sudac rijetko moze znat kad igrac simulira a kada ne, a ako simulira na neki minorni prekrsaj onda je nekako pre grubo dat tom igracu zuti karton. To nevalja.

Moja ideja:
Ukoliko igrac koji je pretrpio nekakav preksraj (bio stvaran ili nestvaran) bude izveden sa terena, te da mu se ne da ulazit u teren minimalno jednu punu minutu.

Ovdje pisem o prekrsajima, kojim igrac nad kojim je napravljen prekrsaj legne. Jednostavno se dopusti da uvati malo zraka koju sekundu i ako nije spreman nastaviti, izvadit ga iz terena i nedat mu uc minutu.
Ukoliko je igrac stvarno ozljedjen, ovo nije problem jel mora dobiti pomoc iovako ili onako. I mora se oporavit, i odluciti sam,moze li nastaviti ili ne.
Ali ako nije ozljedjen, onda se nece jednostavno moc vratiti na teren cim ga iznesu van nego ce morati cekati.
Time je ukoliko nije stvarno bio ozljedjen, ostavio svoju momcad sa jednim igracem manje, i u jednoj minuti se dosta moze dogoditi na terenu. Mala kazna koja moze dosta znaciti.

Ista situacija se dogadja ukoliko, igrac pocne krvarit. On ne smije na teren dok krv ne prestane teci i dok se ne sankcionira, tako bi i ovdje igrac morao stati dok se ne oporavi u potpunosti (bio on ozljedjen ili ne)

Sa ovim bi se dobilo to, da igraci ne leze na terenu i odugovlace, jel bi znali da ukoliko izadju, nece se moc uskoro vratiti, i samim time bi njegova momcad bila hendikepirana.
Ukoliko je ozljedjen, ovo bi pomoglo igracu da se bez naprezanja mirno vrati u utakmicu, umjesto da se vrati na silu, i time bi smaljilo mogucu ozljedu u nastavku.

Ovo ne mora bit pravilo vec cisti naputak za sudce. ukoliko lezi, nosi ga i neka se nastavi. doc do njega piata ga jel igras, ako ne kaze nista nakon 3 sekunde zvat nosila i ajde mali...Ako kaze da ce igrat, dat mu koju sekundu da se predigne i idemo dalje.
Situacija se ne moze iskoristiti, ni sa jedne strane, jel ukoliko je igrac fauliran onda ce se faul presuditi i zavisi o jacini dati ili ne dati ovom karton, ukoliko nije neki strasan faul, igrac ce se dignuti i moci igrat. Pridonijelo bi tome da ekipa koja trati vrime, to radi na neki efikasniji i "nogometniji" nacin koristeci nogometno znanje,vjestinu i taktiku umjesto cistog lezanja i cekanja igraca minutu da dodje sebi.

Osobno mislim ovo prevest, malo sredit i poslat FIFA-i. Cisto kao preporuku.

Nema komentara:

Objavi komentar