utorak, 16. listopada 2012.

Jamstvo za Hajduka

Hajduk sa skoro 200 milijuna ukupnog duga i duga od skoro 90 milijuna samo u 2012. godini ipak je dobio jamstvo za kredit od 30 milijuna kuna koji ce se potrositi naravno na place i podmirivanje predhodnog kredita.

Drugim rijecima, Hrvatska gospodarska politika u malom.

70 000 nezaposlenih u gradu, tvrtke koje propadaju iako imaju mogucnost da opstanu i budu profitabilni, tuga i cemer, no nije vazno za to jel ce za grad Split uvijek biti "kruha i igara". Kruha bude svake godine kad Gradonacelnik da malo fazola i malo sice za penzice, a za igre se Hajduk potrudi.

Jos jedna situacija gdje manjiski osjecaji predvladaju nad opcim dobrom.

Da li se taj novac moze potrosit na recimo kupovanju neke propale tvrte, saniranju njenih dugova i nastavkom proizvodnje, koja bi eventualno proizvodila profit? Da li se moglo dati za izgradnju i modernizaciju nekakve skole,vrtica ili necega trecega? Vjerojatno, no onda nebi bilo igara, bar ne onih kakvih Hajduk sada radi. Hajduk u stecaju nebi bilo lipo za Torcidu. Obraz bi im pao, cak se vise nebi mogli dostojno potuc u nekoj istocnoj zemlji jel bi ih bilo sram da njihov klub igra u nekoj nizoj ligi ili pak neko vrime ne igra. Ipak su oni tu radi igre i igraca?

Jer Torcida stalno govori kako je Hajduk simbol i nacin zivota, no je li stvarno tako misle? Meni se cini da ako je stvarno tako, onda njima nebi smetalo toliko da igra u nizoj ligi ili sa slabijim igracima? Jel nisu oni tu radi nogometa nego radi nacina zivota?

Hajduk realno gledajuci nema para.

Pa nedavna situacija u 8. mjesecu kad je sam grad pruzeo dug Hajduka jel nisu isplatili 4,7  milijuna kuna Šibeniku govori kakva je situacija, isto tako spominje se kako igraci nisu dobili place ima nekoliko mjeseci a samo za to Hajduk sada trosi 1,4 milijuna kuna mjesecno.Kako takav klub moze vracati ovoliki kredit?

Pa sami kapital Hajduka koji je preustrojom postao dionicko drustvo govori o tome kako je on vridan nekih 81 milijun i 35 tisuća kuna ako se zbroje svih 166.070 dionica.
Drugim rijecima ako Hajduk i proda sve dionice ne moze ni isplatiti svoj kratkorocni dug.

Isto je cinjenica da u Hajduku u zadnje tri godine sponzorki ugovori ne idu na ruku.
Ali ipak, on je dobio svoj kredit.Jel eto Torcida je nazadovoljna.

Po mom misljenju klub je tribao otic u stecaj i uredit svoje troskove. To je najbrutalnije ali najefikasnije rijesenje, ovako ce se opet koju godinu vuc i doc ce na isto. Tesko je vjerovati da hajduk moze doc do nekih novaca sa kojim se moze izvuc sa ovim kreditom.
Mozda da Torcida ulozi u svoj klub. Neznam tocno no cini mi se da Torcida broji nekih 12 000 clanova sto je lijep broj. Mozda kad bi svatko ubacija donaciju od 200 kn moglo bi se svasta napravit, a 200 kn za "simbol i zivot koji oni zive" i nije puno. Mozda da se digne za 10 kuna cijena ulaznica, a i prova skupiti donacijama u gradu neke pare, MOZDA bi se nesto moglo rijesit, ovako je samo ostalo da se nadamo svi.

Mozda bi bilo dobro i prodat Hajduk privatnom vlasniku. Mozda cak i najidealnije, s obzirom na atmosferu. Jel, ivatni vlasnik ce gledat di se trosi, i nece se razbacivat okolo pare.

Nadam se da ce se nac krajnje rijesenje za ovu krizu sto prije prije nego dodje naplata ovog enormnog kredita.Zivi bili pa vidjeli...

Nema komentara:

Objavi komentar